MyOlive Yükleniyor...

MyOlive Logo

Ege'de Tarım

Prof. Dr. Metehan Yılgör'den Ege bölgesinin tarımsal potansiyeli ve ürün çeşitliliği hakkında detaylı analiz

Ege Bölgesi Tarım

EGE'DE TARIM

Prof. Dr. Metehan YILGÖR
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi

Ege bölgesi ılıman ikliminden dolayı meyvecilik için uygun bir bölgemizdir. Bunun yanında incir, elma, kiraz, turunçgiller de ege bölgesinin önemli tarım ürünlerinden olduğunu söyleyebiliriz. Bu ürünlerin çoğunlukla tercih edilmesinin asıl sebebi bölgede don olayının çok nadir görülmesidir. Meyvelerin çeşitlerine göre eğer sıcaklık negatif değere düşerse dalların içindeki su dalları patlamakta ve ağaç kurumaktadır. Örneğin zeytin ağacı -7 dereceyi gördüğüde kurumaktadır.

Ege'nin Tarımsal Ürünleri

Ege'nin belli başlı tarımsal ürünleri incir, zeytin, üzüm, haşhaş, pamuk, anason, buğday, arpa, ayçiçeği olarak söyleyebiliriz. Kaynaklara göre ülkemizdeki:

  • Zeytinin %48'i
  • Tütünün %50'si
  • Üzümün %40'ı

bu bölgede yetiştirilmektedir. Zeytin için Edremit, Burhaniye, Ayvalık, Manisa, Denizli, Muğla bölgeleri ülkemiz için önemli bir değere sahiptir. Tütünün yasaklanmasından sonra zeytin üretiminde Akhisar giderek artan bir önem sahip olmuştur. Sulama imkanı sebebi ile de verim açısından da diğer bölgeleri geçtiğini söyleyebiliriz.

Üzüm Üretimi ve İhracat

Büyük Menderes, Küçük Menderes ve Gediz ovasının verimli topraklarında kurutulmuş çekirdeksiz üzüm yetiştirilmektedir. Türkiye'nin üzüm üretiminin %40'ı bu bölgede yetiştirilmekte ve bu ürünler yurtdışına ihraç edilmektedir.

İhracat Rakamları

Nisan 2022'de 37,170,802.85 $ olan ihracat Nisan 2023'de 32,597,100.76 $'a düşmüştür. Bu durumda ihracatta yaklaşık -%12,3'lük bir azalmaya tekabül etmektedir.

Kilogram bazlı baktığımızda Nisan 2022'de 21,147,335.13 Kg olan ihracat Nisan 2023'de 19,115,487.22 Kg gerçekleşmiştir. Bunun karşılığı kg bazında çekirdeksiz üzümde -%9,6 azalma gerçekleşmiştir.

Türkiye Tarım Alanları

Türkiye'nin toplam tarım alanı 2022 yılına göre 38,462,000 dönümdür. Bu alanların içinde:

  • Meyveler, içecek ve baharat bitkileri alanı: 3,675,000 dönüm
  • Sebze bahçesi: 718,000 dönüm
  • Ekilen alan: 16,487,000 dönüm

Ege Bölgesi Tarım Alanları Analizi

Ege bölgemizdeki illerin Türkiye içindeki paylarını detaylı olarak aşağıdaki tabloda verilmiştir.

İl Toplam Alan (Dönüm) Tahıl ve Bitkisel Ürün Ekilen Alan (Dönüm) Sebze Bahçeleri (Dönüm) Meyve İçecek ve Baharat Bitkileri Alanı (Dönüm) Süs Bitkileri Alanı (Dönüm)
TÜRKİYE 238.450.494 164.866.554 7.176.802 36.754.808 56.723
İZMİR 3.418.312 1.559.863 281.506 1.534.107 16.398
AYDIN 3.693.447 1.405.252 74.552 2.184.883 302
DENİZLİ 3.687.195 2.359.439 134.658 956.067 123
MUĞLA 2.049.574 649.070 91.187 1.198.700 285
MANİSA 5.073.527 2.269.578 294.207 2.375.171 903
AFYONKARAHİSAR 5.471.168 3.874.807 87.029 159.246 0
KÜTAHYA 3.111.725 2.410.667 64.371 103.102 0
UŞAK 2.238.780 1.994.070 76.661 129.683 0
EGE BÖLGESİ 28.743.727 16.522.746 1.104.170 8.640.959 18.010

Ege Bölgesi'nin Türkiye İçindeki Payları

Tablodan anlaşılacağı üzere, Ege Bölgesi'nin tarım alanlarının Türkiye'nin toplam tarım alanları içerisindeki payı oldukça yüksektir. Bu payların ne derece önem taşıdığının daha rahat anlaşılması için aşağıdaki tabloda rakamlar yüzdeliğe çevrilmiştir.

İl Toplam Alan Türkiye'deki Oranı (%) Tahıl ve Bitkisel Ürün Ekilen Alanın Türkiye'deki Oranı (%) Sebze Bahçelerinin Türkiye'deki Oranı (%) Meyve İçecek ve Baharat Bitkileri Alanının Türkiye'deki Oranı (%) Süs Bitkileri Alanının Türkiye'deki Oranı (%)
TÜRKİYE %100 %100 %100 %100 %100
İZMİR %1,43 %0,94 %3,9 %4,17 %28,9
AYDIN %1,54 %0,85 %1,03 %5,94 %0,53
DENİZLİ %1,546 %1,43 %1,87 %2,6 %0,216
MUĞLA %0,85 %0,39 %1,27 %3,26 %0,502
MANİSA %2,12 %1,37 %4,09 %6,46 %1,59
AFYONKARAHİSAR %2,23 %2,35 %1,21 %0,43 0
KÜTAHYA %0,13 %1,46 %0,90 %0,28 0
UŞAK %0,94 %1,2 %1,068 %0,35 0
EGE BÖLGESİ %12 %10 %15,38 %23,5 %31,7

Sonuç

Ege Bölgesi, Türkiye'nin tarımsal potansiyeli açısından son derece önemli bir konumda bulunmaktadır. Özellikle:

  • Meyve, içecek ve baharat bitkileri alanında %23,5 paya sahip
  • Süs bitkileri alanında %31,7 paya sahip
  • Sebze bahçeleri alanında %15,38 paya sahip

Bu oranlar, Ege Bölgesi'nin Türkiye tarımındaki stratejik önemini açıkça göstermektedir. İklim avantajları ve verimli toprakları sayesinde bölge, özellikle meyvecilik ve sebzecilik alanlarında ülkemizin lokomotifi konumundadır.

Detaylı Rapor

Bu konu hakkında daha detaylı bilgi için aşağıdaki PDF raporunu inceleyebilirsiniz.

PDF Raporunu İndir
Prof. Dr. Metehan Yılgör

Prof. Dr. Metehan Yılgör

Tarım ve Hayvancılık Uzmanı

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi'nde görev yapan, akademik kariyerinin yanı sıra tarım ve hayvancılık politikaları konusunda uzmanlaşmış, MyOlive'in kurucusu ve kaliteli zeytinyağı üretiminin öncüsü.

İlgili Yazılar

Zeytin Üretimi
Stratejik Bir Konu: Türkiye'de Zeytin Üretimi

Zeytin üretimindeki sorunlar ve çözüm önerileri hakkında detaylı analiz.

Devamını Oku
Ceviz Fidanı
Türkiye İçin Stratejik Bir Ürün: Ceviz Fidanı

Bandırma bölgesinin ceviz fidanı üretimindeki önemi ve Türkiye için stratejik değeri.

Devamını Oku
Tarım Alanları
Tarım Alanlarımız, Çiftçi Sayımız, TOKİ ve Kahramanmaraş

Türkiye'deki tarım alanlarının azalması ve çiftçi sayısındaki düşüşün analizi.

Devamını Oku

Blog Yazılarımızı Beğendiniz mi?

Prof. Dr. Metehan Yılgör'ün özenle yetiştirdiği zeytinlerden üretilen MyOlive zeytinyağını deneyin.